Ons superhelden project in het Museum voor Communicatie

3D printen tentoonstelling ‘GO3D’

Het Museum voor Communicatie presenteert ‘GO3D’, de eerste tentoonstelling in Nederland die het belang en de impact van 3D printing in de volle breedte laat zien. Wat is het; waar wordt het toegepast en welke invloed heeft 3D printing bijvoorbeeld op de relatie tussen producent en consument? Volgens experts leiden de innovatieve productiemogelijkheden zelfs tot een ware ‘makersrevolutie’. Het Museum voor Communicatie toont naast de huidige stand van zaken ook een blik op de toekomst.

GO3D 3D print tentoonstelling logo Museum voor Communicatie Den Haag

Open Source

Bezoekers van ‘GO3D’ zien hoe het succes van 3D printing voortkomt uit de huidige beschikbare techniek, infrastructuur en een nieuwe manier van communiceren, waarbij open source en delen centraal staan. Ook de consumentenbehoefte aan gepersonaliseerde producten en het zelf produceren van goederen zijn trends die bijdragen aan de populariteit van 3D printing. Producenten krijgen meer inzicht in de behoeften van consumenten, die op hun beurt weer meer inspraak krijgen in het product en het productieproces. Open source zorgt er bovendien voor dat meer informatie breed toegankelijk is.

Is voedsel straks ook te printen?

De tentoonstelling blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van 3D printing, maar werpt ook een blik op de toekomst. Naast een demonstratie van 3D printers krijgen bezoekers van het Museum voor Communicatie de meest uiteenlopende objecten te zien die met behulp van printers zijn gemaakt. De vormvrijheid en ontwerpoptimalisatie van 3D printing geven niet alleen de creatieve sector meer mogelijkheden; ook de gezondheidszorg profiteert ervan dat er geen ontwerpbeperkingen meer gelden voor complexe vormen. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar kan iedereen met een 3D printer binnenkort zijn eigen producten op de markt brengen? Valt alles te printen en welke gevolgen heeft on demand productie voor de opslag en distributie van goederen?

Naast de superhelden vistekaartjes van Resoluut & 3Dwergen, zijn in de tentoonstelling nog meer 3D geprinte objecten te zien van o.a. Joris Laarman Lab, TNO, Freedom of Creation, Peter Bitter, Freedom of Creation, Vormvrij, Studio Bram Geenen,  Joshua Harker, Peggy Bannenberg, Mark Hemel en Barbara Kuit, Theo Jansen, Eva Rennen en Leonie Smelt, Maaike van der Horn, Suuz, Hyphae tafellamp, Tetra Kinematics ketting, Fairing prothese van Bespoke Innovations, Raptor Hand, Draisienne Bike, Mr. Maria tafellampjes.

GO3D is nog tot en met 31 oktober 2015 in het Museum voor Communicatie te zien.

0 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - Den Haag 2014 - 3Dwergen 1 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - Resoluut super heroes 2014 - 3Dwergen 2 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - Resoluut extra strong super heroes 2014 - 3Dwergen 3 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - Resoluut super heroes showcase 2014 - 3Dwergen 5 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - time line - 3Dwergen 6 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - Bart Chabot 3D print - 3Dwergen 7 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - overview 2014 - 3Dwergen 8 GO3D exhibition Museum voor Communicatie - overview panorama 2014 - 3Dwergen