Nanning de Jong als ondernemer: “Dit telefoonhoesje, gemaakt van chocola? Kan!”

Het ene carrièrepad ligt meer voor de hand dan het andere. Maar hoe kom je van multinational Johnson & Johnson via business innovation consultancy uiteindelijk uit bij 3D-geprint speelgoed? Nanning de Jong: “Steeds de paden op durven gaan die nog niet zijn platgetrapt. Superinnovatief zijn. Dat is een terugkerend thema in mijn leven.”

Gepubliceerd in Qompas STEIL magazine, december 2012

In april 2012 richtte ‘eenpitter’ Nanning zijn bedrijf Dazzl3D (nu 3Dwergen & 3Dwergjes) op, dat extra persoonlijk speelgoed en cadeaus maakt. Het innovatieve daaraan? Alle producten zijn gemaakt met een 3D-printer of andere digitale productietechnieken. Nanning: “Zie je dit smartphonehoesje? Het heeft diverse lagen, gemaakt van een stevig ‘spinnenweb’ van plastic. En: mijn eigen voornaam is erin aangebracht. Niet erop gedrukt, maar in reliëf. Super persoonlijk dus. Zulke dingen kun je maken met een 3D-printer. Uit één stuk. En uit allerlei materialen. Dus als jij morgen zo’n hoesje wilt hebben, maar dan met jouw naam erop, en gemaakt van chocola of goud, dan kan dat ook!”

Proefkonijnen

Nanning zat bij de eerste lichting studenten ‘Life Science & Technology’. “We waren allemaal proefkonijnen, alles was nieuw en dus interessant voor mij. We volgden de technische vakken in Delft en de medische in Leiden. Ik vond het een boeiende studie, heb ook nog een half jaar in Zürich gestudeerd en 5 maanden stage gelopen in München. In 2006 kreeg ik een aanbod voor een internationaal management traineeship bij Johnson & Johnson, waar ze een grote farmaceutische tak hebben. Ik werkte onder andere vanuit de kwaliteitsafdeling aan het risicomanagement van die farma-tak, en aan manieren om de efficiëntie te verhogen.”

Stroperige omgeving

“Ik heb er veel geleerd, maar miste het element ‘innovatie’. Plus: ik was maar een klein radertje in een enorm geheel. Als je in zo’n stroperige omgeving met een noviteit komt, duurt het jaren voor die in praktijk is gebracht. Ik verlangde naar een kleiner bedrijf dat meer op innovaties stuurde. Een plek waar ik sneller het resultaat kon zien van wat ik bedacht had. Ik moest trouwens mijn studie ook nog afronden: mijn scriptie was nog niet klaar. Die heb ik tijdens mijn traineeship bij Johnson & Johnson afgerond, zodat ik kon afstuderen.”

“In 2008 vond ik de nieuwe baan die ik zocht bij The Bridge business innovators, een managementconsultancybureau gespecialiseerd in business innovatie. Naast dat vernieuwende sprak ook de afwisseling in de werkzaamheden me aan, en vooral: de ‘kleinere’ werkomgeving, snel resultaat zien van je werk. We hebben bijvoorbeeld in amper zes weken een compleet nieuwe website bedacht, gebouwd en geïmplementeerd voor het bedrijf. Bij Johnson & Johnson zou dat nooit mogelijk geweest zijn.”

Ondernemerskriebels

“Uiteindelijk heb je als innovatieadviseur niet de touwtjes in handen. De opdrachtgever bepaalt wat hij met je advies doet. De wens om ondernemer te worden, kriebelde, maar ik twijfelde: zijn mijn ideeën wel goed genoeg? Kan ik ervan leven? Vorig jaar zomer werd ik enthousiast over 3D-printen. Ik kende het als een techniek om prototypes te ontwikkelen, maar de kwaliteit was inmiddels goed genoeg voor eindproducten. ‘Inspirerend. Tig creatieve mogelijkheden’, dacht ik. Maar het duurde nog even voor het kwartje viel. Toen besefte ik dat ik hier alleen snel in kon stappen door voor mezelf te beginnen.”

“Uitdaging: hoe begin je aan zoiets? Ik heb diverse businessplannen geschreven en goed nagedacht over hoe je 3D-geprinte producten groot zou kunnen maken. Je kunt natuurlijk de zakelijke prototype markt aanboren, maar die zou snel verzadigd zijn. De echt grote commerciële kans en uitdaging zit in de consumentenmarkt. In onze vriendenkring worden veel baby’s geboren. Zo kwam ik op het idee om speelgoed en cadeaus te gaan ontwikkelen en die extra persoonlijk en uniek te maken door ze in 3D te laten printen. In april ben ik met Dazzl3D gestart.”

Netwerk & subsidies

“Ik werk vanuit huis en door heel Nederland, waarbij ik gebruik maak van faciliteiten als Seats2Meet. In mijn studententijd en in mijn latere werkomgevingen heb ik een flink netwerk opgebouwd en goed leren samenwerken met anderen. Juist als eenmansbedrijf heb je zo’n netwerk keihard nodig. Nog los van de expertise van anderen geeft het sociale contact me inspiratie. In deze ontwikkelingsfase van mijn bedrijf ben ik mijn website aan het bouwen. En ik maak prototypes, waarvan ik er een aantal heb verkocht. Dankzij een subsidie kan ik partners inhuren. Zij helpen me steeds een deel van mijn business beter te maken.”

Experimenteren met ondernemerschap

“Mijn werkervaring kwam me goed van pas toen ik voor mezelf begon. Maar stel dat je als student al de kans krijgt om in een relatief veilige omgeving te experimenteren met het ondernemerschap? Ik zou het zeker doen! Als je ouder bent heb je vaak ingeboet aan onafhankelijkheid. Je partner of gezin staat er misschien niet achter. Of je kunt het je financieel niet veroorloven om risico’s te nemen, bijvoorbeeld omdat je een koophuis hebt. Als je dat wel kunt, en het kriebelt om voor jezelf te starten, probeer het dan. Just do it!”

“Voor mij is dit is super spannende fase. De ultieme uitdaging. Mijn vertrek bij The Bridge had een depressief afscheid kunnen worden. Toch overheerste het enthousiasme van mijn oud-collega’s over mijn ideeën. Het gaf me nog meer energie. Ook nu krijg ik veel positieve reacties als ik mijn prototypes laat zien. Maar ik ben er nog niet. Er gaat bijvoorbeeld veel tijd in zitten om speelgoed 100% veilig te maken.
Ik heb mezelf drie jaar de tijd gegeven om Dazzl3D op de rit te krijgen, en in die tijd zal ik best een beroep moeten doen op mijn spaargeld. Maar de vrijheid en de inspiratie in deze innovatieve, snel groeiende markt, zijn voor mij goud waard.”