3D scannen van kunst uit musea: De Digitale Kunstroof tentoonstelling

Heb jij zelf ooit gedroomd over het roven van kunst? Nanning de Jong van 3Dwergen werkte mee in een SETUP team om kunst digitaal te kopiëren met 3D scanners en 3D printers. In samenwerking met de zeven grootste musea van Utrecht organiseert SETUP een 3D Do-It-Yourself expositie in Leidsche Rijn, genaamd ‘De Digitale Kunstroof’.

Kunstrovers_Nanning_in_Universiteits_museum

3D scannen van kunst

Zo 3D scande Nanning met het team in het Centraal Museum van Utrecht een portretbuste uit 1729, een romeins beeldje met de bijnaam ‘Yoda’ en een romeinse vaas.

Kunstrovers_in_centraal_museum

Daarnaast werd in het Universiteitsmuseum van Utrecht een bijzonder anatomisch model van een slak in gescand.

Tentoonstelling ‘De Digitale Kunstroof’ in Leidsche Rijn

Deze en andere ‘geroofde’ kunst zijn vanaf vandaag te zien in de tentoonstelling ‘De Digitale Kunstroof’.

Op 18 juli 2013 wordt de tentoonstelling om 16.00 uur feestelijk geopend door de wethouder van Leidsche Rijn. Daarna is ‘De Digitale Kunstroof’ nog te bezoeken t/m 18 augustus van donderdag t/m zondag tussen 11.00 en 18.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, een kunststof 3D print is daarbij inbegrepen.

Adres: Het Gebouw, Hogeweide 3, Utrecht (Leidsche Rijn).

Maatschappelijke discussie over het kopiëren met 3D scanners en 3D printers

Als je objecten kunt kopiëren door er een paar foto’s van te maken roept dat belangrijke vragen op over cultuur, copyright en creatieve vrijheid. Met de DIGITALE KUNSTROOF daagt SETUP je uit om een rol te spelen in die discussie.

Lees meer op: http://kunstroof.setup.nl/